Maka je úžasná rostlina a má celou řadu využití. Pro andské indiány je velmi hodnotnou plodinou. Suché kořeny je možno skladovat až sedm let. Původní obyvatelé již od pradávna používali maku pro její vydatné nutriční vlastnosti, ale také pro její léčivé schopnosti. Váží si jí natolik, že je v době neúrody používaná i jako platidlo.

Kořen maca, použití

Maka jako potravina

Čerstvé kořeny jsou považovány za lék a pečou se v popelu podobně jako batáty, anebo zpracované ve vodní páře se podávají jako chutná příloha místo brambor. Usušené kořeny se skladují a poté se vaří ve vodě nebo mléce, dokud nezměknou a nevznikne kaše.

V Jižní Americe se čerstvá maka používá pro své nutriční i chuťové dispozice například k výrobě džemu, pudinků, lupínků, cereálií, sladkostí, čokolád a mnoha dalších potravin.

Použití maky v potravinářství v České republice

Kořen maky se využívá v potravinářském průmyslu i u nás, nicméně oproti Jižní Americe, domovině Peruánského ženšenu, se musíme spokojit jen se sušeným práškem, makou ve formě tablet, kapslí nebo roztoku. V našich podmínkách lze sice Maku pěstovat, nicméně v opakovaných polních pokusech docházelo k výkyvům výnosů, a co je podstatné, v chemickém složení byly zjištěny podstatné rozdíly, oproti komerčním vzorkům z Peru.

webeesPoužití